Expresii des utilizate și blocajele emoționale din spatele lor

Trăim intr-o lume în care zilnic suntem bombardați de informații și de cele mai multe ori ne simțim copleșiți, suntem ultra stimulați. Unii spun că așa este lumea modernă și trebuie să facem față ritmului alert, atât la locul nostru de muncă, cât și acasă, suntem mereu agitați și grăbiți. Oare de câte ori  în timpul tău liber sau în concediu ți-ai amintit de o situație conflictuală de la locul de muncă, de un proiect nefinalizat la termen, de telefoanele pe care nu le-ai dat sau e-mailurile pe care nu ai reușit să le scrii?

Încet, încet simți că devii sclavul propriei rutine zilnice, devii tot mai obosit, împovărat, lipsit de energie, îți pierzi motivația, nu îți mai faci planuri de viitor. Este un cerc vicios, nu mai vezi calea de ieșire, nu te mai ajută nimic din ceea ce îți făcea plăcere, simți că ai nevoie de ceva ca să te facă din nou fericit.

Studiile arată că stresul afectează din ce în ce mai mulți oameni și pe lânga oboseală fizică poate duce la extenuare psihică. Tot mai multă energie psihică devine blocată și de aceea omul devine slab psihic.

De cele mai multe ori totul pornește de la situațiile conflictuale de la locul de muncă sau din familie, de la așteptările prea mari pe care le avem de la noi și de la cei din jurul nostru sau ni se impun de către alții. Este foarte ușor să ai visuri mărețe, cum spun americanii și să iți faci planuri multe, îți propui să miști munții din loc, apoi cumva ajungi să cazi în nemulțumire și frustrare pentru că nu ai reușit să faci tot ce ți-ai propus. Tensiunea crește pe zi ce trece și ”începi să fierbi în suc propriu” până când nu mai poți și ”îți sare țandăra”.

stress

Oamenii se manifestă in două feluri: unii erup ca un vulcan (le sare țandăra), se descarcă pe cei din jurul lor și ”îi acoperă cu cenușa murdară” a strigătelor și a energiei negative; alții se macină (fierb în suc propiru), se consumă, dar în exterior ei par calmi.

Ar fi de preferat să observi din timp acumularea de tensiune și să reușești s-o canalizezi pentru a trece peste o problemă, o situație. În primul rând este important să recunoști că ai una.

Problemele, situațiile îți fură energia, te storc de viață și, în timp, te îmbolnăvești din cauza lor. De obicei ne sabotăm singuri folosind tot felul de expresii cu încărcătură emoțională mare.

Dacă te deranjează ceva atât de mult încât nu poți accepta acea situație, vei izbucni: ”nu mai suport”, ”cât mai trebuie să rabd?”

Încerci din răsputeri să rezolvi problema, o întorci pe toate părțile și tot nu reușești s-o rezolvi, ”nu o poți mesteca” și o accepți: ”răul a fost făcut”.

Te-ai resemnat și crezi ca totul este în regulă, dar în realitate nu ai rezolvat nimic, nu ai reușit „să înghiți” problema și așa ajungi să dezvolți afecțiuni în zona gâtului (de la simple dureri care nu au neapărat simptome fizice, până la complicații mai grave). Ceea ce nu ai reușit să accepți ”îți stă în gât” , ”ai un nod în gât”.

În concluzie, ai acceptat situația, nu ai rezolvat-o, dar trăiești cu ea, te complaci, nu ai de ales. Timpul trece, ai impresia că totul este în regulă, însă ea te mănâncă pe dinăuntru și efectiv ”te roade la stomac”.

Îți vine ”să te dai cu capul de pereți” pentru că ești ”plin până la refuz” și ”îți vine înapoi”… sub formă de acid gastric și chiar indigestii. Ești foarte atent la ce mănânci, doarece crezi ca este din cauza alimentației. Începi să folosești tot felul de pastile care stimulează digestia. Dacă treci peste asta, situația se poate complica și poți face ulcer la stomac, toată amărâciunea aceea trebuie să iasă pe undeva…

În cazul în care blocajul emoțional a trecut de stomac și ajunge în intestine „te simți greoi, balonat”, au rămas niște reziduuri, mâncare nedigerată corespunzător=probleme nerezolvate.

Din cauza tensiunii acumulate, îți este greu să te eliberezi, să-ți dai drumul. Vechile obiceiuri te fac ”să ții totul în tine”. Unii sigur vor remarca că ești tensionat și chiar vor face afirmații de genul: ”ești cam crispat”.

Într-un final lucrurile se îmbunătățesc, ai eliminat problema, ”te-ai descărcat”, ”te simți ușor ca un fulg”. Viața întră în ritmul ei normal de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, dar ai rămas cu o lecție foarte importantă:

Să apreciezi tot ceea ce ai, să iubești mai mult în fiecare zi, să-ți ceri iertare dacă trebuie!

Nu uita, ai fost creat pentru măreție!

Articol semnat de Ősz Róbert József

(articolul de mai sus nu reprezintă sfaturi medicale – consultați un specialist dacă este nevoie)